Posted by on 3.12.2017

Vanhan ajan makaronilaatikko – Niin kuin Martat sen tekevät
Makaronilaatikko joulupöydässä on aina ollut minulle vähän samanlainen kummastus kuin maksalaatikkokin. En tiedä kuinka maantieteellisesti nämä perinneruoat ovat Suomen ruokapöytiin juurtuneet, mutta ainakaan meillä ei kotiseudullani Länsirannikolla koskaan muistaakseni kumpaakaan ole joulupöydässä tarjottu. Toisin sitten taas täällä Etelä-Suomessa ainakin makaronilaatikko ja nimenomaan makea sellainen on ehdottomasti perinteisiin kuulunut.Lihatonta ja aavistuksen makeaa laatikkoa on tarjottu ja tarjoillaan erityisesti lihaisten pataruokien kuten karjalanpaistin lisukkeena.Putkispagetin perässä ViroonSe mistä kiinnostukseni vanhan ajan makaronilaatikkoon heräsi, on arvatenkin Martat.Vietimme Klaukkalan Metsäkylän Marttojen kanssa tässä taannoin pikkujouluja ja samalla tuli puhetta myös perinteisistä jouluruoista, joista juurikin makaronilaatikko on ihan ohittamaton juttu. Perinteisin ja paras tulee putkispagetista valmistettuna (etäinen muistikuva, että olen joskus kaupan hyllyllä nähnyt).Marttojen kauhistukseksi joitain vuosia sitten putkispagetin saatavuus oli todella huonoa. Joko sitä ei valmistettu tai sitä ei tuotu enää Suomeen. Meren toiselta puolen kuulemma putkispagettia vielä sai.No mitä siis tekee neuvokas Martta? Ottaa tietenkin meno-paluun Viroon ja muiden raahatessa verenmaku suussa halpaa olutta – pullisteli Marttojen matkalaukut putkispagetista.Onneksi putkipastaa nykyään taas saa Suomestakin. Ainakin isompien markettien hyllyillä löytyy yhtä jos ei kahtakin versiota.Vanhan ajan makaronilaatikkolisukkeeksi noin 4-5.lleTarvitset:n. 1 l vettä200 g putkispagettia tai tavallista makaronia. Gluteenittomaan versioon esim. gluteeniton pennepasta.2 tl suolaaMunamaito:2 kananmunaa6 dl täysmaitoa1 tl suolaa1 rkl sokeria¼ tl valko- tai jauhettua mustapippuriaKeitä makaronit lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Jos käytät putkispakettia, katko ne ensin 3-4 osaan.Kaada makaronit siivilään.Laita makaronit voideltuun uunivuokaan.Valmistamunamaito vatkaamalla kevyesti kaikki ainekset keskenään ja kaada se makaronien päälle. Makaronien tulee peittyä munamaidosta.Paista uunissa 150 – 170 *C reilun tunnin.Tarjoile esim. lihaisten pataruokien tai lihapullakastikkeen lisukkeena.Onko makea ja lihaton vanhan ajan makaronilaatikko tuttu juttu?Onko se teillä kuulunut perinteisiin jouluruokiin tai muuten vaan liharuokien lisukkseisiin?Mukavaa sunnuntai-iltaa vesisateesta huolimatta. Olihan se päivän maa valkoinen täällä etelässäkin.//tiina
Source: Tinskun keittiössä ja tyynenkaa