Posted by on 10.2.2018

Juurella leivottu
Tämä on vieraskynäily Juurella leivottu-bloggaaja Susannalta. Rakastan hyvää leipää ja leipomista. Intohimoni on hapanjuurella leipominen ja leivonkin lähes joka päivä. Toivottavasti sinäkin saat kipinän hapanjuurileivontaan tästä postauksesta. Kiitos Sadulle, kun sain tulla vierailulle.Kemiaa, matikkaa ja kotitaloutta – kahden viikon hapanjuuriprojekti lasten kanssaTässä postauksessa neuvon sinulle helpon ja hauskan projektin, jonka voit toteuttaa lähes minkä ikäisten lasten kanssa tahansa. Projekti ei vaadi päivätasolla paljonkaan aikaa, mutta on mielenkiintoinen ja hauska. Tämän postauksen ohjeilla synnytätte oman vehnähapanjuuren. Matkan varrella paistatte lettuja ja tortilloita ja loppujen lopuksi paistatte yhdessä maailman parasta leipää omakasvattaman hapanjuuren avulla!Lasten kanssa yhdessä leipominen lisää lapsen turvallista ja terveellistä maailmankuvaa. Leipominen, yhdessä tekeminen ja syöminen opettavat sosiaalisia taitoja. Leipoessa lapsille voi opettaa kemiaa (miksi eri raaka-aineet reagoivat toistensa kanssa niinkuin ne reagoivat) ja matikkaa (määriä, mittoja ja lukuja). Raaka-aineiden tunnustelu ja koskettelu lisäävät ilmaisutaitoa ja sanavarastoa (miltä joku tuntuu). Käden taitojen opettelu myös lisää lapsen motoriikkaa. Lapsen kanssa yhdessä leipominen on yhdessä oppimista ja yhdessä tekemistä. Se on läheisyyttä ja arkista hyvää aikaa lapsen kanssa. Mitä kaikkea tarvitset projektiin? Tämä projekti ei vaadi kalliita aineksia tai välineitä. Tarvitset vain hyvälaatuisia (mielellään luomu) vehnäjauhojavettäsuolaakaksi n. puolen litran vetoista, kannellista muovi- tai lasipurkkia talousvaakan (tai desilitran mitan)Lisäksi tarvitset raaka-aineita lettuihin ja tortilloihin. Tortilloihin tarvitset tarjoiluvaiheessa myös täytteet. Nämä raaka-aineet luetellaan myöhemmissä resepteissä. Mittaamiseen suosittelen vaakaa, mutta jos teillä ei ole sellaista käytössä niin 1 dl vehnäjauhoja painaa n. 60 g1 dl vettä painaa 100 g1 dl juurta painaa n. 85 gEnsimmäisenä aamuna (tai iltana) mitatkaa kannelliseen astiaan 60 g vehnäjauhoja ja 60 g vettä ja sekoittakaa ne tahnaksi. Laittakaa kansi löyhästi päälle ja jättäkää huoneenlämpöön tai mieluiten vähän lämpimämpään paikkaan, esim. jääkapin yläpuoliseen kaappiin.Seuraavien kahden vuorokauden aikana hölskytelkää purkissa olevaa jauho-vesiseosta n. 12 tunnin välein ja seuratkaa sen muuttumista. Juurenalku alkaa kuplia hiukan ja sen tuoksu muuttuu.Kun aloituksesta on kulunut kaksi vuorokautta, niin on aika…
Source: Korpinkiven tupa

Posted in: Korpinkiven tupa