Posted by on 4.12.2017

Huippumehevä adventtisunnuntain sahramikakku [**Arvonnan voittaja**]
*Kaupallinen yhteistyö, Kustannus-MäkeläEilen, ensimmäisen adventtisunnuntain kunniaksi, vietin rauhallisen aamupäivän leipoen – melko harvinainen hetki tässä talossa, sillä yleensä mieheni hoitaa perheemme leipomiset.Inspiroiduin kuitenkin tarttumaan jauhoastiaan ja sähkövatkaimeen Kustannus-Mäkelältä saamani ihana jouluisen Leila Lindholmin Leilan makea joulu -kirjan reseptejä tutkittuani – tai paremminkin leivonnaisista otettuja upeita valokuvia ihasteltuani. ;)Ensimmäiseksi kokeiltavaksi reseptiksi valikoitui Huippumehevä sahramikakku. En ollut koskaan aikaisemmin leiponut mitään sahramia käyttäen, joten en juurikaan tiennyt mitä odottaa – edes kakun maulta…! …Voin paljastaa, että maku on muuten vallan mainio… ;)Jouluisen leivontatuokioni kruunasivat kaikki kauniit leivonta-astiat sekä kuiva-aineiden säilytyspurkit. Tai pitäisikö sanoa, että nuo kauniit elementit tekevät leipomisesta minulle mielekkään tuokion – tuovat sitä paljon kaivattua kauneutta arkeen.En tykkää lainkaan muovisista kulhoista tai mittakipoista, metallisetkin ovat vähän kiikun kaakun rajoilla. Taikinat alustan keraamisessa Kermansaven kulhossa, jonka olen ostanut omaan kotiini joskun yli kymmenen vuotta sitten, ja raaka-aineet mittaan vanhoilla kahvikupeilla oman Aili-mummoni tapaan.Tuollaisen perinteisen kahvikupin kanssa mittaaminen on helppoa – nämä kupposet kun ovat 1dl vetoisia. Eli raaka-ainetta otetaan kuppiin saman verran, kuin kahvia siihen kaataisi.Sahrami toi taikinaan upean keltaisen värin!Reseptissä ohjeistettiin käyttämään luomumunia, mutta korvasin luomun oman kotikanalamme munilla. Luomuksi niitä ei valitettavasti voi sanoa, sillä kanat syövät appeen ohella rehua, joka ei ole luomua. Mutta vaikka eivät täysin luomua olekaan, oli silti ilo huomata, kuinka nopeasti oman kanalan munat vaahtoutuivat sokerin kanssa todella kuohkeaksi! Kaupan kananmunia saa vatkata paljon kauemmin…Harmittelin taikinaa vuokaan kaataessa, etten ostanut muutama viikko sitten kirpputorilla näkemääni vanhaa kakkuvuokaa, joka oli todella kauniin muotoinen… Olisi sopinut tälle kakulle täydellisesti! Tästä viisastuneena kiertelen jatkossa kirpputorit taas hieman valppaampana, sillä joulupöydän leipomuksia varten hakusessa nyt nostalgisempi vuoka.Onneksi kaapista löytyi kuitenkin eilen tämä uudehko vuoka – pakko tunnustaa, etten ole kovin montaa kertaa sitä vielä käyttänyt.Anopilta muutama vuosi sitten saamani metallinen tarjoiluastia sopii kauniisti kuivakakulle. Joulun jälkiruokapöytään tuohon kakun ympärille tulee tarjolle vielä pikkuleipiä täysi kierros! Hieman paremmin olisin voinut vuokan voidella, näin jälkiviisaana…
Source: Villa Kotiranta

Posted in: Villa Kotiranta